Tuchthuis

Willem Frederik van Rems

In de Provinciale Drentsche en Asser courant van 4 december 1858 kwam ik het volgende bericht tegen, dat me intrigeerde:

18581204 Prov Dr en Asser courant regtszaken

Wie was Willem Frederik?

Amsterdam

Hij zag het levenslicht op 24 maart 1814 in Amsterdam als jongste kind van Gerrit van Rems en Maria Wilhelmina Eleonora Neuhaus (in de volksmond Meintje). Gerrit was geboren in Amsterdam in 1773. Meintje zag haar wieg in 1776 in Duisburg (Dld). Beiden overlijden in 1820.
Willem Frederik had 3 broers en 2 zusters.

  1. Jan, geboren in 1799, wijnkopersknecht en kastenmaker, trouwt in 1824 Maria Goudt en krijgt met haar 7 kinderen
  2. Maria Adriana, geboren in 1801, trouwt in 1824 met Jonathan Bönhoff uit Remscheide (Dld), koopman
  3. Cornelis, geboren in 1803, mobiel schutter en later wijnkopersknecht, trouwt in 1833 met Teuntje van Trijn
  4. Gerharda Wilhelmina, geboren in 1806, trouwt in 1839 met Amandus Wilhelm Ferdinand Kuhn uit Bienderstadt (Dld), broodbakker
  5. Theodorus Christiaan, geboren in 1811, trouwt in 1839 met Marrete Gout (zuster van Maria Goudt, die trouwde met Jan, de oudste broer van Theodorus Christiaan). Marrete was weduwe van Willem Mienie

Mogelijk waren er nog steeds banden met het Duitse land, gezien de schoonzonen van Gerrit en Meintje.

Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen

Veel weeshuizen zaten overvol. Daarom is besloten om wezen en bedelaars de provincie in te sturen. Willem Frederik werd op 27 april 1825 ingeschreven in het eerste gesticht in Veenhuizen. Hij heeft daar geleefd en gewerkt tot circa 3 augustus 1831 als hij wordt aangemeld voor de infanterie met toestemming van “de Heeren Regenten over de Stadsbestedelingen”.

Adressen

We raken hem kwijt tussen 1831 en 1851 totdat Willem Frederik  op de Nieuwe Leliestraat 287 in Amsterdam gaat inwonen bij zijn schoonzus Teuntje van Trijn (Cornelis was waarschijnlijk overleden), zijn nichten Hermeintje, Lousia Christina, Theodora Anna Maria en Gerarda Wilhelmina van 2 september 1851 tot 30 oktober 1854. Op 28 september 1851 is hij veroordeelt tot drie maanden gevangenisstraf nadat hij gebedeld heeft. Volgens hemzelf had hij dat gedaan in verband met gebrek aan werk (lees: inkomen).
Volgens de gezinskaart is hij in 1854 vertrokken naar Noord Amerika.

Niets is echter minder waar: hij verhuisde op 30 oktober 1854 naar de Tuinstraat 345 achterzijde in Amsterdam, waar broer en schoonzus Jan en Maria van Rems woonden. Op 2 juni 1856 verhuisde hij met Maria en haar kinderen naar de Tuinstraat 346 in Amsterdam.  Zijn naam is in augustus 1863 is zijn naam doorgehaald.

Tuchthuis

In 1858 werd hij veroordeeld (zoals hierboven te lezen is) tot 15 jaren tuchthuis. Hij is teruggestuurd naar Veenhuizen, waar hij deze straf niet uitzat: op 5 september 1865 overlijdt Willem Frederik. Hij werd begraven op het vierde gesticht. Zo werd de begraafplaats van Veenhuizen wel genoemd. Het ligt buiten het gesticht. Tot 1875 werden de “bewoners” van het gesticht er anoniem begraven. Tussen 1823 en 1875 zijn er ruim 11.000 mensen begraven. Wel werden de Hervormden (Willem Frederik) en de katholieken gescheiden begraven.

Acht lotgenoten bewezen hem de laatste eer
En lieten hem in de diepe zandkuil neer.
De dominee bad het Onze Vader aan zijn graf
D’ administratie voerde hem van de sterkte af.

In een zwartgeverfde, vurenhouten kist
Rust hij nu, die door niemand wordt gemist.
Op het “Vierde” kwam er weer een bij
’t Werd nummer tien op de zesde rij

— Ruurd Faber —

Meer informatie over het gesticht in Veenhuizen is te vinden https://nl.wikipedia.org/wiki/Veenhuizen_(gevangenis).


Bronnen:
http://www.delpher.nl
http://www.alledrenten.nl
http://www.archief.amsterdam/indexen
http://www.wikipedia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.