Klaas Mulder uit Appingedam

Eerste auto in Appingedam 

Op 5 januari 1906 is het kenteken afgegeven voor een Minerva Minervette aan Klaas Mulder. Hij was een rijwielhandelaar in Appingedam.
Op 20 augustus 1925 werd een duplicaat van het kentekenbewijs afgegeven i.v.m. onleesbaarheid. De auto werd verkocht op 19 juni 1928 aan Marten Jacob van Til uit Middelstum. Deze laatste is, samen met zijn echtgenoot en vrienden, met de auto op vakantie geweest naar Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Klaas Mulder ca 1909
Klaas Mulder achter het stuur, naast hem Vegter Vonk, tichelwerker

Klaas Mulder

Klaas, geboren in 1876 in Siddeburen, trouwde op 6 juni 1905 in Slochteren met Gebbina Katharina Thijssen, geboren in 1876 in Veendam, dochter van een predikant.
Ze kregen twee kinderen, t.w. Tonnis Willem (geboren in 1906) en Gebbina Katharina (geboren in 1907).

Gebbina Katharina Thijssen overleed op 3 april 1950 in Groningen, Klaas sloot definitief zijn ogen op 10 september 1959 in Groningen.

Vegter Vonk

Vegter is in 1862 geboren in Kleinemeer en trouwde 24 jaar later in Slochteren met Hendrika van Dam, jongedame van Achterdiep. Vegter heeft meerdere beroepen gehad: klompenmaker, machinist en opzichter. Ze kregen 12 kinderen:
1.  Renso, geboren en overleden in 1887
2.  Renso, geboren 1888, overleden 1952
3.  Saartje, geboren 1889, overleden 1985
4.  Jantje, geboren 1891, overleden 1980
5.  Anna, geboren 1894
6.  Jan, geboren 1895
7.  Abraham, geboren 1897
8.  Frederik, geboren 1899, overleden 1977
9.  Ferdinand Henderikus Harmannus, geboren 1901, overleden 1902
10. Vegter, geboren 1902, overleden 1967
11. Henderika, geboren 1904, overleden 1990
12. Harm, geboren 1906, overleden 1988

Minerva

Het bedrijf Minerva was gevestigd in Antwerpen en was gesticht door Sylvain de Jong (1868-1928), geboren Amsterdammer. In 1895 startte hij met zijn broers Henri en Jacques en drie Antwerpse handelaren een bedrijf dat fietsen maakte onder de naam Mercury Cycle Co. Vervolgens begon Sylvain in 1897 het bedrijf S. de Jong & Co met merknaam Minerva (genoemd naar de godin van de wijsheid en kunsten). Al snel werden 200 fietsen per week gemaakt.

In 1900 begonnen ze motorfietsen te bouwen door een motor op de voorste framebuis op de fiets te monteren. Het bleek moeilijk voor de ingenieurs om de motorfiets aan de praat te krijgen, iets wat Jan Olieslagers, werknemer die de fietsen bij de klanten thuis afleverde, wel lukte (Jan werd later wereldberoemd door behaalde wereldrecors met motorracen en vliegen).

Met het bouwen van auto’s startte men in 1904. In 1908 kregen ze de rechten op de Knightschuivenmotor. Minerva werd bekend om zijn luxueuze, goed afgewerkte, snelle, op maat gemaakte auto’s. Leden van de koningshuizen van België, Roemenië, Thailand en India, mensen van adel, filmsterren en b.v. Henry Ford reden rond in een Minerva.

In 1911 was Minerva de grootste fabriek in België met 1.600 personeelsleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Minerva-fabriek leeggeroofd. Na de oorlog werd opnieuw gestart met productie van de 20CV 3.6 liter 4 cilinder en 30CV 5.3 liter 6 cilinder modellen. Wat volgden waren de gouden jaren.
Sylvain wilde uitbreidden in 1927 had daarvoor investeerders nodig. Toen de beurs van New York crashte in 1929 kwam er een drastische afname van vraag naar luxe auto’s.

Dankzij de fusie in 1934 met Imperia, een ander Belgisch automerk, bleef het bedrijf bestaan. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte Duitsland de fabrieken voor opslag en fabricage van vliegtuigonderdelen. De fabriek is op 5 april 1943 gebombardeerd. Na de oorlog werd het bedrijf Nieuwe Maatschappij Minerva N.V opgericht door Mathieu van Roggen (eigenaar van Imperia). MV Augusta scooters werden in de vijftiger jaren in de fabriek gebouwd.


Bronnen:
http://www.groningerarchieven.nl
http://www.delpher.nl
http://www.wikipedia.nl
http://www.graftombe.nl

2 gedachten over “Klaas Mulder uit Appingedam

  1. Ook het Nederlandse Koninklijk Huis bezat een Minerva, naar ik meen uit 1926, 2e hands aangeschaft door Prins Hendrik. De wagen overleefde de 2e wereldoorlog in de koninklijke stallen, werd later verkocht en in de jaren 80 teruggekocht voor rijksmuseum Paleis het Loo. Volledig gerestaureerd, werd deze auto o.a. ingezet voor het huwelijk van de huidige Koning en Koningin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.