Verkrachting

Lijsbeth Heeres en Rector Martinetz, Appingedam

In het lidmatenregister, waarin in vroegere tijden ook de aantekeningen van de vergadering van predicanten, ouderlingen en diaconen werden vermeld, is het volgende te lezen op 31 augustus 1669:

Lijsbeth Heeres versocht hebbende dat D Henr Martinetz Rector alhijr dat sij selve gecitiert mogte worden voor den Consistorio, is sij gecompareert ende heeft geclaegt over D Martinetz, dat hij tot driemael toe met haer vleeschlijke conversatij hebbe gehadt ende haer daer toe met gewelt hebbe gedwongen, haer op de vloer nederwerpende, ende de knijen op haer borst ende de hant op haer hals settende, jae dat hij nae t vermoeden van haer selven ende van andre vrouwen van hem beswangert zij. De Rector niet tegenwoordigh sijnde sal per naesten gecitiert ende hijr tegen gehoort worden en sal oock de citatie aen haer op t nieu worden gedaen. Ondertusschen sal haer beiden aengesegt worden dat sij haer sullen hebben van ’t h Avontmael af te houden.

Op 4 september 1669 krijgt dit gebeuren een vervolg in de volgende vergadering:

Dns Rector Martinetz op sijn citatie binnenstaende, heeft tgene Lijsbeth Heeres den 31 Augusti over hem geclaegt heeft, ontkent, versocht dat t Consistorium in dese sake gelieve so langt stille te staen, tot dat d selve politijckelijck mogte afgedaen zijn; Lijsbeth Heeres wederom binnenstaende persisteert bij de voorige claghte, is daer op goet gevonden de sake so lang uit te stellen, tot dat de politijcke richter de saecke hebbe afgedaen.

Helaas is niet te achterhalen hoe dit is afgelopen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.