Vernoeming?

Jacob Kars Hoven

Op verzoek van een vriendin ben ik jaren terug gestart met het zoeken naar de roots van haar familie: Van der Grijspaarde en Hoven.

Van oorsprong komt de familie Van der Grijspaarde uit Zeeland, Hoven is een verbasterde naam (1806) van Hoving(h), een geslacht met zijn basis in Drenthe.

Voornaam

Jacob Kars werd geboren op 2 december 1900 in Wagenborgen als zoon van Frederik Hoven en Maria van der Grijspaarde. Zijn grootouders heetten Johannes Hoven, Maria Walker, Hindrik van der Grijspaarde en Frouwke Kuiper. In beide families kwamen de voornamen Jacob Kars niet voor. Jarenlang bleef het een mysterie waarom Frederik en Maria hun zoon zo genoemd hebben.

Tante 

Tijdens een gesprek met de tante van de vriendin (zij was benieuwd naar haar voorouders) kwam de vraag rond de voornaam naar voren. Zij wist in 1e instantie niet de reden, maar bedacht zich later en kwam met het volgende verhaal.

Vrienden

Frederik en Maria, woonachtig in Wagenborgen, waren bevriend met de groenteb(r)oers Harm en Freerk Wilkens. Zij waren de zoons van Hilje van der Weg en Jacob Kars Wilkens! Vader Jacob/Jakob Kars overleed op 1 december 1900 in Wagenborgen, 51 jaar oud. Dit was een dag voor de geboorte van Jacob Kars Hoven…

Duidelijkheid met een staartje

Nu helder was waar de voornamen vandaan kwamen, werd ook het volgende duidelijk. De beroepen van de vaders en grootvaders waren boerenknecht, landarbeider en
-bouwer. Jacob Kars Hoven is opgeleid tot boekhouder. Daarnaast hadden hij en zijn vrouw een kruidenierswinkel. De kosten van de studie tot boekhouder zijn betaald door de familie Wilkens!

Waar een vernoeming toe kan leiden…


Bronnen:
http://www.allegroningers.nl

Met dank aan mevrouw Hoven (ivm privacy is getrouwde naam weggelaten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.