Heveskes

Heveskes

Aan de rand van de Eemshaven, bij Delfzijl (Groningen), staat een kerkje. Het kerkje van Heveskes. Deze stamt uit de 13e eeuw, volgens Wikipedia, op het kerkje zelf staat het jaar 1778, mogelijk van een aanbouw aan de voorzijde. De kerk is voornamelijk opgebouwd uit kloostermoppen met een muur van bijna 2 meter dik, het voorste gedeelte bestaat uit modernere variant steen.

Er is sprake van dat voor de jaartelling al mensen woonden in dit gebied. Diverse malen werd het dorp en de kerk platgebrand bij plunderingen, zo gaat het verhaal. Ook de Maartensvloed (1686) heeft zijn sporen nagelaten in het dorp met 11 doden, net als de Kerstvloed in 1717, waar bij deze overstroming 22 doden vielen.

In het dorp stond een pastorie, een kosterij en een lagere school. Daarnaast was er een armenhuis, een molen(aar), enkele kruideniers en cafés, een bakkerij, een smederij, een rijwielhandel en een snoepwinkel.

In de periode 1960-1970 zijn diverse dorpen in deze regio afgebroken om plaats te maken voor de industrie (m.n. Aldel), zo ook Heveskes. Woonden er in 1960 nog 215 inwoners, in 1971 telde het dorp nog slechts 20 zielen. De huizen werden gesloopt.

Alleen de kerk van Heveskes bleef staan en is nu eigendom van de Stichting Oude Groninger kerken.

Kerkje
Kerkje van Heveskes

Grafsteen Lubbe Bonnes

Rechts naast het kerkpaadje liggen een aantal grafstenen, waaronder die van Lubge Bonnes.

Graf Lubbe Bonnes 2.jpg

Geboren rond 1646, volgens de gegevens op de grafsteen, en overleden op 6 oktober 1721. Een zoektocht leverde niet haar doopgegevens op (het oudste kerkboek van Heveskes start in 1687), maar wel andere informatie.

Peter Jans en Lubbe Bonnes

Ze blijkt te zijn getrouwd geweest met Peter Jans, blijkens doopinschrijvingen, waarbij zij worden genoemd als de ouders van 2 zonen: Freerk, gedoopt 2 december 1688 in Heveskes en Jan, gedoopt 26 februari 1693 in Heveskes.

Ze waren ook aanwezig bij het op maken van het huwelijkscontract van zoon Frerik Pieters en zijn bruid Hilje Jans op 19 juni 1711 in Heveskes. Hierbij zijn naast Peter en Lubbichje ook Cornelisje Peters (bruidegoms zuster) en Jan Peters, broer van de bruidegom aanwezig. Claas Jans wordt vermeld als oom van de bruidegom.

De bruidegoms goederen worden getaxeerd op 1700 gld. De gift in geval van kinderloos overlijden is 500 car gld of 250 car gld. Het echtpaar was niet onbemiddeld!

Peter Jans is overleden op 17 juli 1717 in Heveskes, zo is te lezen, “als Erfgezeten, medezijlvest van Oterdumerzijl en Dijkrechter”.

inschrijving overlijden Peter Jans

Lubbes overlijden is ingeschreven in het boek van Heveskes op 6 oktober 1721, als weduwe van Peter Jans.

overlijden Lubbe Bonnes.jpg

Nazaten

Frerik Pieters

Hilje Jans, echtgenote van zoon Frerik Pieters, overlijdt op 3 februari 1726 in Heveskes.

Frerik Peters hertrouwd op 13 juli 1727 in Heveskes met Antje Jans van Uttum in Oost Friesland. Zus Corneliske Pieters en broer Jan Pieters zijn wederom aanwezig bij het opmaken van het huwelijkscontract op 18 juni 1727.

Al snel volgden er kinderen:
Peter, gedoopt 7 september 1727 in Heveskes
Jan, gedoopt 20 november 1729, overlijdt 9 december 1730 in Heveskes
Lubge, gedoopt 3 februari 1732 in Heveskes

Antje overlijdt in het kraambed op 5 februari 1732.

Het derde huwelijk van Frerik werd gesloten op 24 juni 1736 in Heveskes, Eelke Entes was de bruid (afkomstig van Heveskes). Broer Jan Pieters wordt vermeld als aanwezige bij het opmaken van het huwelijkscontract.

Hun kinderen:
Lubbigjen, gedoopt 28 juli 1737 in Heveskes
Ente, gedoopt 12 april 1739 in Heveskes
Jan, gedoopt 28 mei 1741 in Heveskes
Cornelliske, gedoopt 16 januari 1746 in Heveskes

Op 2 mei 1751 verschijnt Eelke Entes als bruid, haar bruidegom is Bene Hindriks. Zij wordt gemeld als weduwe van Frerik Peters (overleden tussen 16 januari 1746 en 30 april 1751 (datum huwelijkscontract)).

Corneliske Peters

Van haar is geen huwelijk gevonden in Heveskes. Ze is overleden op 20 februari 1736 in Heveskes.

Jan Pieters

Naast het aanwezig zijn bij de huwelijkscontracten van zijn broer is niets gevonden van hem. Er zijn mannen met deze naam vermeld in het kerkboek van Heveskes, maar het is niet met zekerheid te zeggen dat het om dezelfde Jan gaat. Daarom zijn deze gegevens hier niet vermeld.


Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
http://www.wikipedia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.