Jong geluk, ruw verstoord

Tako en Hillechien Takens – Haver

Op 14 juni 1843 werden Eltjo Takens, 24 jaar, bierbrouwer te Appingedam, en Anna Steenhuis, 27 jaar, verblijd met Tako. Ruim een jaar eerder waren ze in het huwelijksbootje gestapt in Appingedam. Hij was daar geboren op 24 februari 1819, zij was geboortig van Wirdum, 12 januari 1816.

Daarna volgden:
Having,       geboren 6 maart 1845 in Appingedam, overleden 13 september 1848 in
Appingedam
Jan,              geboren 10 februari 1847 in Appingedam, overleden 31 december 1929 in
Appingedam
Elizabeth,   geboren 21 mei 1849 in Appingedam (trouwt Derk Boerema 27 april 1871),
overleden 27 oktober 1928 in Delfzijl
Hillechien, geboren 6 juli 1852 in Appingedam, overleden 16 december 1931 in Zutphen

Vader Eltjo sluit, als burgemeester, definitief zijn ogen op 27 november 1883 in Groningen. Zijn vrouw Anna overleed op 12 augustus 1885 in Appingedam.

DSCN0277
Kerkje van Marsum

Tako, landbouwer,  trouwt op 18 mei 1867 in Appingedam met zijn geliefde Hillechien Haver, geboortig van Marsum als dochter van Vincent Everts Haver, landbouwer, en Martje Sebes Siertsema. Op 27 maart 1868 werd hun geluk compleet met de geboorte van dochter Martje Anna Takens, geboren in Marsum.

Hillechien overlijdt op 19 juli 1878 in Appingedam. Op haar grafsteen staat vermeld:
Gij wand’laar, die dit graf aanschouwt
Dat men toch niet op sterkte bouwd,
Het leven is aan damp gelijk,
Slechts na een ziekte van twee dagen,
En ach! Zij werd ten grave dragen
Tot droefheid van ons kind en mij

Amper 4 jaar later overlijdt Tako, slechts 39 jaar oud, op 3 augustus 1882 in Appingedam.
Slechts vier jaar mocht hij haar overleven
met wie hij was veréénd in ’t leven.
Hier beneden waren zij bemind,
en waren zij schier ieders vrind,
wees Gij hun nu o Hemelheer,
een vriend in Uwe woning weer.

Takens Haver grafsteen.jpg
Grafstenen van Tako en Hillechien bij het kerkje van Marsum

Dochter Martje Anna Takens

Na het overlijden van haar ouders werden haar oom Jan Takens (broer van haar vader), landeigenaar in Appingedam, en oom Sebe Reinders Haver (broer van haar moeder), landeigenaar te Spijk, haar voogd en toeziend voogd. Bij het huwelijk van Martje Anna met Bernardus Cleveringa, 28 jaar (geen beroep vermeld) en wonend te Appingedam, op 10 juni 1890 in Appingedam, waren, naast alle getuigen van de kant van de bruidegom, ook haar oom Derk Boerema aanwezig, getrouwd met haar tante Elizabeth, zus van haar vader.

Bernardus en Martje Anna worden de ouders twee kinderen: van Rudolph Pabus Cleveringa, geboren op 23 mei 1893 te Solwerd, gemeente Appingedam, die later, als koopman, op 3 oktober 1918 in ’t Zandt trouwt met Jattje Hoek. Dit huwelijk werd ontbonden door echtscheiding op 13 januari 1931.

Op 15 maart 1901 werd hun dochter, Hilda Cleveringa, geboren in Gorssel, gemeente Lochem. Bernardus staat daar vermeld als wijnhandelaar. Martje Anna heeft, als patient, in het Krankzinnigengesticht Veldzicht in Gorssel gezeten, samen met haar kleine dochter. Ze is opgenomen op 15 november 1900, waarschijnlijk is Hilda daar geboren. Hilda is op 20 mei 1901 vertrokken naar Appingedam.

Martje Anna is overleden op 8 december 1914 in Gorssel. Bernardus overlijdt op 25 juli 1924 in Groningen. Ruim een jaar later trouwt hun dochter met Max Robert Dietrich Tetzner, 28 jaar oud, op 31 augustus 1925 in Groningen.


Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
http://www.regionaalarchiefzutphen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.