Verzetsman
Op 5 februari 1945 vond deze (voor mij) onbekende man de dood door kogels van de bezetter. Waarom? Wie was hij?
Wouter werd geboren als zoon van Antonie van Wijk en Margje Schoon.
Antonie en Margje van Wijk – Schoon
Antonie van Wijk (geboren in Aalburg) en Margje Schoon ( geboren in Zuidlaren) treden op 9 mei 1912 in het huwelijk in Zeist.
Hun gezin werd uitgebreid met:
Wouter, geboren 16 april 1913 in Zeist
Dina, geboren 3 september 1916 in Zeist
Dina trouwt op 17 november 1938 in Zeist met Jan Dill, 28-jarige man uit Gouda.
Antonie van Wijk was hoofd van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in Zeist.
Vader Antonie overlijdt op 21 maart 1968 in Amersfoort. Zes jaar later verlaat Margje het aardse, ze sterft op 24 september 1974 in Zeist.
Wouter van Wijk
Op 20 juni 1940, net na de inval van de Duitsers, trouwt Wouter met Dina van Wieringen. Zij is 33 jaar ervoor geboren in Rotterdam.

In de oorlogsjaren was het beroep van Wouter districtsopzichter bij de aanlegdienst bij de N.V. Provinciale Waterleiding Maatschappij in Groningen. Hij zou op een woonboot in Nieuwolda gewoond hebben.
Daarnaast zat hij in het verzet. Hij raakte daar bij betrokken in het tweede oorlogsjaar. Hij begon met het maken van plattegronden van distributiekantoren, voor overvallen. Daarnaast maakte hij sleutels na. In een later stadium nam hij deel aan de overvallen, vervalst persoonsbewijzen en hielp bij het onderbrengen van onderduikers.
Wouter was in september 1944 in Zeist en werd daar ondercommandant van de lokale BS. Zijn arrestatie vond plaats op 11 december 1944, niet bekend is waarom hij gearresteerd was. Bij zijn aanhouding zijn wapens gevonden in huis.

De Amersfoortse verzetsploeg blies een seinwachtershuisje op. Als vergelding werd Wouter, samen met 8, volgens ander bronnen 19, andere mannen, doodgeschoten.
In Zeist blijft zijn naam voortleven: Wouter van Wijklaan.

Bronnen:
– http://www.allegroningers.nl
– http://www.wikipedia.nl
– http://www.geheugenvanzeist.nl