“Waar zijn Jan de Jonge en Adriana van Kerkfoort, met een kind?”

Advertentie

In de Sheboygan Nieuwsbode van 7 mei 1850, zo’n 170 jaar geleden uitgegeven, las ik het volgende bericht:

Sheboygan Nieuwsbode 7 mei 1850

Huwelijk

Voor het eerst kom ik Jan en Adriana tegen in Ellewoutsdijk, waar ze op 25 april 1844 in het huwelijk treden. Jan is arbeider en 22 jaar eerder geboren in Ellewoutsdijk op 10 augustus 1821. Adriana verdient de kost als dienstmeid, geboortig van Zaamslag. Zij is circa 4,5 jaar ouder dan Jan, geboren op 18 januari 1817.

Jan is de zoon van Jan en Martina de Jonge van den Berge, Adriana is een telg van Izak en Janna van Kerkvoort en Janna de Poorter.

Gezin

Het echtpaar werd op 1 mei 1845 verblijdt met de geboorte van Martina, in Ellewoutsdijk. Hun tweede dochter, Janna, geboren op 28 januari 1848 in Ellewoutsdijk, overlijdt, 6 weken oud, op 14 maart 1848.

Zoeker

De ondertekenaar van de advertentie, Jacobus de Jonge, was waarschijnlijk de 5 jaar oudere broer van Jan, geboren op 22 september 1816. Hij heeft de advertentie nog eens geplaatst / laten plaatsen op 23 mei 1850.

Emigratie

In het Zeeuws Archief is een afschrift te vinden van de emigratie registratie van jan de Jonge. Hij woont in Ellewoutsdijk, zo geeft hij op, i seen 29-jarige arbeider en Nederlands Hervormd. Met zijn vrouw en één kind wil hij naar Noord-Amerika in 1849 “ter verbetering van bestaan”.

Milwaukee

Ik vond het gezin terug, wonende op het adres 9th Ward Milwaukee City, Milwaukee in de staat Wisconsin in 1860.
Het gezin bestaat dan uit vader Jan, moeder Adriana, en de dochters Martina (15), Janna (11, geboren in Wisconsin), Geertruida (2) en Neeltje (0).

Grafsteen

Vermoedelijk zijn Jan en Adriana terechtgekomen in Grand Rapids, Michigan, waar ik (online) een grafsteen vond van Jan de Jonge, geboren 10 augustus 1821 en overleden 24 mei 1901.

Grafsteen Jan de Jonge

Helaas heb ik van de overige gezinsleden geen gegevens gevonden.


Bronnen:
http://www.delpher.nl
http://www.zeeuwsarchief.nl
http://www.familysearch.com
http://www.findagrave.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.