Tante Knelske Kuipers

Knelske Kuipers uit Scheemda

Als klein meisje ben ik op een zondag beland bij tante Knelske, een oude dame, die mijn moeder kende. Toen had ik geen idee wat de band met deze vrouw was, maar bijzonder vond ik het bezoek wel.

Ze stond ons op te wachten op het pad naast haar huisje, een arbeidershuisje in Scheemda in het Oldambt. Mooie tuin met veel bloemen, typische tuin, die paste bij de tijd (jaren 60-70).

Tante Knelske nam ons mee naar binnen: ik herinner mij de keuken met een zwart vierkant fornuis, waar kooltjes in moesten.

Kolenfornuis

Zij woonde alleen. Ze was getrouwd geweest met Jan Oudekerk op 19 mei 1910 in Scheemda. Jan was de zoon van Luitjen Oudekerk en Pieterdina Dijkhuis uit Midwolda en broer van mijn grootmoeder Geertruida. Knelske was een nazaat van Wiepke Kuipers, schipper, en Anna Bouman, geboren te Scheemda.

Ze werden op 2 maart 1913 verblijd met de geboorte van Luitjen Albert. Helaas mocht hij niet oud worden: op 18 februari 1919 overleed hij in Eexta. Voor zover ik gehoord heb, was de doodsoorzaak de Spaanse griep.

Jan is overleden op 2 januari 1915 in Utrecht.

Overlijdensakte Jan Oudekerk

Knelske heeft haar man en zoon ruim overleefd, ze overleed op 1 december 1984 op 98-jarige leeftijd. Ze is nimmer hertrouwd.

Toevoeging: enige tijd terug ontving ik een reactie op dit blogbericht van Simone. Helaas zag ik haar bericht pas later, aangezien deze in de spambox terechtgekomen was.

Ze schreef: Bij toeval kwam ik op uw bericht van tante Knelske terecht
Tante Knelske was ook mijn tante, ze was de zus van mijn opa Sievert Kuipers. Ze woonde aan de Molenstraat in Scheemda (niet Eexta) dat was aan de andere kant van het Winschoterdiep, richting station.
Ik ben dus een achternicht van haar. Mijn broertjes kwamen iedere schooldag tussen de middag bij haar eten en werden verwend. Mogelijk deed het haar herinneren aan haar zoontje, die zo jong overleed. Daar werd vroeger niet zo over gepraat.
Ik vind het leuk wat over vroeger in mijn geboortedorp Scheemda te lezen.

Dank voor uw bericht! Inmiddels is de foute woonplaats hersteld.


Bron:
http://www.wikipedia.nl
http://www.allegroningers.nl
http://www.hetutrechtsarchief.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.