Bewoners van de Solwerderstraat 10 in Appingedam IV

Arent Tonkens en Margrieta van Weerden, pachters

Arent was één van de eigenaren een bierbrouwerij in de Dijkstraat of, zoals het destijds werd omschreven, “ten westen van de Sint Annastraat”. In “Vissen rond de Floem” staat vermeld op pagina 59:
62 Voor deze brouwerij staan in de achttiende eeuw te boek: Willem Tonkens (burgemeester, brouwer Tonkens, Hindrick Smit, Hindrick Isebrants, Jan Sywerts en Jan Cool. Op 26 oktober 1751 maken Lui Rinners en Hillegyn Tonkens te Vierhuizen, Arent Tonkens voor zich en als gevolgmachtigde van broer Bronno Tonkens, kinderen van overleden burgemeester Willem Tonkens en Geertruida Cleveringa, etc.

Op 26 december 1752 verkopen brouwer Arent Tonkens en Claas Abels, beiden gemachtigd door Eyldert Everts Rijpema een huis aan Lazarus Arents de jode en Fieke Abrahams, op Heer van Elderenborgs erfgenamen grond. Ten noorden de Delf [later Damsterdiep], ten oosten Tiaart Tammes, ten zuiden de de Dijkstraat, ten westen Jan Meertens.

Op 17 augustus 1758 verkopen Harmannus Westerop en Trijntje Hanekamp het pand aan de Solwerderstraat, liggend tussen Solwerderstraat 10 en de Vrouwenbrug, aan Brouwer Arent Tonkens en Margarieta van Weerden. Ten noorden de straat, ten oosten J. van der Ley, weduwe, ten zuiden de Delf, ten westen de opslag aan dit verkochte huis en bij de huizen van Enne Brontsema, Claes Abels en van de kopers behorende.

7 maart 1760 verpachten Lauwrens Jans Revers en Jantje Drieuws het pand Solwerderstraat 10 aan Arent Tonkens en Margaretha van Weerden op Ripperda van Elderenborgsgrond. Zie ook “Bewoners van de Solwerderstraat 10 in Appingedam III.

Familie Arent Tonkens

Arent is zoon van Frerijk Tonkes en Hilje Jans, getrouwd op 15 maart 1696 in Heveskes. Hij was de vierde zoon in het gezin, geboren op 11 december 1703, naast broers Willem (1697), Tonke (1699), Jan (1701) en Focke (1707). Het gezin woonde in ’t Loech in 1702.

Vader Frerijk is begraven op 24 februari 1708 in Heveskes. Zijn moeder leefde nog in 1713: 1711 Den 13 meert met attestatie van Schildwolde ge-
komen Sicke Roelefs, dienstknegt van Freerk Tonkes
weduwe (lidmatenregister).

Huwelijken Arent Tonkens

Het eerste huwelijk van Arent is gesloten op 8 januari 1730 in Appingedam, met Berentijn Baldringa. Hun enigst kind, Hilligjen, is waarschijnlijk jong overleden.

Arent ondertrouwt opnieuw op 20 juli, kerkelijke ingezegening vond plaats op 4 augustus 1744 in Appingedam met Margrieta van Weerden. Samen krijgen ze drie kinderen, allen gedoopt in Appingedam:
– Helena, gedoopt 9 april 1747
– Frerik, gedoopt 18 maart 1750, waarschijnlijk jong overleden
– Hilligien, gedoopt 15 december 1751

Arent overlijdt op 18 november 1783 in Appingedam, 79 jaar oud. In zijn leven is hij met meerdere beroepen vermeld: brouwer, schuttenrichter, boekhoudend diaken en burgermeester van Appingedam.
Zijn vrouw Margrieta, dochter van Jacobus en Helena van Weerden-Flek, overleed op 29 juni 1782 in Appingedam op 72-jarige leeftijd.

De kinderen

Dochter Helena trouwt met Arent Vos op 13 mei 1767 in Appingedam (ondertrouw 25 april 1767 in Groningen). Het echtpaar kreeg 14 kinderen. Helena overlijdt op 4 mei 1811. Arent is haar voorgegaan, hij overleed vóór 24 november 1809.

Dochter Hilligien stapt op 22 oktober 1769 in Appingedam in het huwelijksbootje met Albertus ten Oever. Zij gaan wonen in de Steentilstraat. Zij blijft daar wonen nadat Albertus overlijdt (begraven 5 oktober 1771 in Groningen). Hilligjen en Albertus hebben één dochter gehad, Alberta (zie boek Alberta ten Oever van Wouter van Riesen).
Hilligien hertrouwt met Pieter Grimminge, met wie ze vier kinderen krijgt.


Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
http://www.lidmatengroningen.nl
http://www.groningerarchieven.nl
Alberta ten Oever, geschreven door Wouter van Riesen
Vissen rond de Floem, geschreven door A. Hoft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.