Scholing, Duinkerken

Scholing – Duinkerken

In deze tijd van herdenken van de oorlogsjaren van, met name, de tweede wereldoorlog en gevallenen in de periode van 1940 – 1945, stond ik letterlijk en figuurlijk stil bij een grafsteen van het gezin Scholing – Duinkerken. Er moet zich een drama afgespeeld hebben rond deze mensen. De volgende informatie, gevonden op internet, deel ik opdat wij nooit vergeten.

April 1945

Gereformeerd Gezinsblad 8 april 1965 1

Enkele regimenten Franse “Chasseurs Parachutistes” (SAS) worden in Drenthe gedropt. Sommige komen ongelukkig terecht. Geïsoleerde groepjes parachutisten proberen vooral te overleven en houden zich met hulp van de bevolking schuil. Enkele para’s maken contact met de gezinnen van Reinder en Johannes Lunenborg, Arend Scholing, Jan Strijker en Jan Vos in Ruinen. Die voelen zich bevrijd. In de boerderij van Vos worden gevangen genomen Duitsers ondergebracht. De Duitsers komen achter de aanwezigheid van de Fransen en gaan vanuit het Spaarbankbos het gevecht aan. De Fransen verdedigden zich fel vanuit de boerderij van Jan Vos. Enkele Hoogeveners, die zich ook in geallieerde legerkleding hadden gestoken, vechten mee met de Fransen. De boerderij van Vos vliegt in brand en een Duitse munitiewagen ontploft. De para’s trekken zich met de Duitse gevangenen terug achter het spoor in oostelijke richting terug. De Duitsers reageren hun woede af op deze behulpzame buurtbewoners van de Wijsterseweg en enkele voorbijgangers. De woedende Duitsers vallen eerst de boerderij van Scholing binnen en schieten daar drie personen van de familie Scholing neer, de moeder overlijdt alsnog op 14 april aan haar verwondingen in een ziekenhuis. Daarna worden nog eens 15 personen door de Duitsers meegenomen in noordelijke richting, die zijn aangewezen door een NSB-verpleegster. Ze verblijven een nacht bij een boer in Eursinge. Hayo Wubs wordt vermoedelijk op de vlucht doodgeschoten. De overige veertien worden in het bos bij Pesse via een nekschot doodgeschoten, door een groep Duitsers (Grüne Polizei), die met een vrachtauto uit de richting Beilen komt aanrijden.

 

Grafsteen

Arend Scholing, geboren op 9 augustus 1889 in Hoogeveen, arbeider bij zijn huwelijk, en overleden op 9 april 1945 in Ruinen, zoon van Derk en Beekje Scholing-Kikkert

trouwde op 6 september 1913 in Hoogeveen met

Margje Duinkerken, geboren op 26 juli 1889 in Hollandscheveld en overleden op 14 april 1945 in Hoogeveen, dochter van Jan en Aaltje Duinkerken-Kikkert, landbouwers

Ze kregen de volgende kinderen:

  1. Aaltjen, geboren op 20 april 1914 in Eickel (Westfalen, Duitsland)
  2. Jan, geboren op 8 maart 1916 in Eickel (Westfalen, Duitsland)
  3. Dirk, geboren op 2 oktober 1918 in Zuidwolde (Dr), overleden op 9 april 1945 in Ruinen
  4. Beekje, geboren op 17 april 1921 in Gramsbergen, overleden op 28 mei 1921 in Hoogeveen
  5. Berendina, geboren op 30 juni 1922 in Gramsbergen
  6. Margje, geboren op 8 oktober 1924 in Hoogeveen
  7. Arend Jan, geboren op 1 januari 1928 in Ruinen, overleden op 10 april 1945 in Spier
  8. Gezinus, geboren op 24 juli 1930 in Ruinen, overleden op 9 april 1945 in Toldijk (Ruinen)
monument slachtoffers april 1945
Monument slachtoffers april 1945

Bronnen:
http://www.alledrenten.nl
http://www.drentheindeoorlog.nl
http:/archive.is/CXGx4
Gereformeerd Gezinsblad 8 april 1965

 

2 gedachten over “Scholing, Duinkerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.