Vos, Van der Meulen

 

Je woont in een dorp, stad of waar dan ook: er is een straat, die vernoemd is naar een persoon. Als kind interesseer je je niet voor wie het is (geweest).

Vandaag liep ik over de begraafplaats Achterveld in Dedemsvaart, waar ik het graf tegen kwam van Auke Vos. Nu toch nieuwsgierig naar wie deze man is, waarnaar een straat ooit vernoemd is, kwam ik op het volgende uit.

 

Foto zuivelfabriek Slagharen
Zuivelfabriek Slagharen

 

 

Vos – Van der Meulen

Auke Vos, geboren 9 september 1893 te Terwispel, zoon van Johannes en Aaltje Vos – de Boer. Dat   Auke kon schaatsen, blijkt uit het artikel uit de Leeuwarder Courant van 1 februari 1917: hij                 heeft een premie gewonnen in Tijnje bij IJsclub Onderneming.

Op 28 april 1919 ging hij, komend uit Nieuwleusen, wonen bij het gezin van Sijbolt en Ybeltje de Jong – Dijkstra in Roordahuizum als volontair op de zuivelfabriek. Sijbolt de Jong was fabrieksarbeider, mogelijk ook op de zuivelfabriek aldaar. Auke vertrok op 3 november 1920 naar Aengwirden.

Later werd Auke directeur van de Zuivelfabriek van Slagharen. In het dorp was hij een grote promoter, hij werkte om “samenvoeging der plaatsgenooten te bevorderen en door saamhoorigheid de plaats in haar geheel op te bouwen” zo valt te lezen in De Noord-Ooster van 12 november 1934. Hij overleed op tragische wijze in Harderwijk op 13 maart 1933.

Auke huwde op 12 mei 1925 in Avereest met

Grietje van der Meulen, geboren op 4 januari 1901 in Twijzel als dochter van Anne en Lutske van der Meulen – Reiding. Ze overleed op 9 november 1974 in Slagharen

Kinderen:
Lucie Alie, geboren op 1 december 1926, overleden op 20 augustus 1971
Jo

De Vechtstreek 18 maart 1933: De heer A. Vos, eigenaar der Zuivelfabriek te Slagharen, keerde maandagavond met de heer Pepping, directeur der Zuivelfabriek te Dedemsvaart per auto van Amsterdam, waar zij een vergadering hadden bezocht, huiswaarts. De heer Pepping chauffeurde. In de nabijheid van Harderwijk botste de auto tegen een boom op. De heer Vos bekwam hierdoor zware inwendige kneuzingen. Hij werd naar het ziekenhuis te Harderwijk vervoerd, waar hij spoed overleed. De heer Pepping was er betrekkelijk goed afgekomen. Met den heer Vos is een zeer geacht ingezetene van Slagharen heengegaan. Velen zijn diep getroffen, toen hun het bericht bereikte van het plotseling overlijden van den heer A. Vos, directeur der zuivelfabriek alhier. Tot in de ziel getroffen stonden de Slagharense ingezetenen op dien droeven dinsdagmorgen – 14 maart – bijeen. Medelijden met de zwaar beproefde echtgenote en nabestaanden vervulde ieder. Wie beschrijft de verschrikkelijkheid van zulk een slaag voor een gezin, als een geliefde echtgenoot en vader zo plotseling en zo wreed ontvalt.

In november 1934 is een zgn. gedenklamp aan het gemeentebestuur van Hardenberg aangeboden door het Plaatselijk Belang van Slagharen: een granieten zuil met driearmige verlichting. Later is de Auke Vosstraat aangelegd in Slagharen.

Foto Auke Vos      Grafsteen

 

Bronnen:
Beeldbank Gemeente Hardenberg
http://www.delpher.nl
http://www.onderzoekOverijssel.nl
http://www.historischeprojecten.nl/hardenberg
http://www.allefriezen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.