Posthoorn, Kerperien

Posthoorn, Kerperien of toch weer Posthoorn?

Op 6 april 1876 komt Hendrikje, met achternaam Posthoorn, ter wereld in Schuinesloot. Haar moeder, Hendrika Posthoorn, is ongehuwd, ze overlijdt op 16 april 1876.

Overlijdensakte Hendrika Posthoorn

Waar Hendrikje de eerste maanden gewoond heeft, is niet bekend, echter op 15 februari 1877 erkend Johannes Hermannes Kerperien, landbouwer op Slagharen, Hendrikje als zijn dochter en gaat zij vanaf dan door het leven als Hendrikje Kerperien.

Geboorteakte Hendrikje Kerperien

In 1899 wil ze trouwen met Jan Reinink, geboren op 4 september 1870 in Dedemsvaart. Aangezien zij nog geen 30 jaar is, heeft ze toestemming van haar vader nodig. Deze is het echter niet eens met haar huwelijk en weigert. De volgende stap die Hendrikje doet, is naar de rechter stappen om alsnog een het huwelijk door te kunnen laten gaan. Johannes Kerperien, woont inmiddels in Barger Oosterveen, heeft een uitnodiging voor de zitting gehad, maar komt niet opdagen. De rechter geeft toestemming, waarna Jan en Hendrikje op 10 augustus 1899 in Hardenberg trouwen.

Toestemming via rechter Emmen voor Hendrikje Posthoorn

Ze krijgen de volgende kinderen, allen geboren in Schuinesloot: Harm, geboren op 30 mei 1900 Gerrit Jan, geboren op 26 april 1901 Elske, geboren op 8 juni 1907 Willem, geboren op 1 april 1911 Jantje, geboren op 29 juli 1912 (2,5 maand na het overlijden van haar vader)

Vader Jan overlijdt op 12 mei 1912 in Schuinesloot. Voor Hendrikje zal dit, naast het verlies van haar partner, een moeilijke tijd geweest zijn met de kinderen.

Op 25 mei 1917 hertrouwt ze, Wicher Jonker is de bruidegom, landbouwer van beroep. Het huwelijk loopt niet goed, in november 1930 heeft Hendrikje de scheiding aangevraagd, zo is te lezen in de Provinciaal Overijsselsche en Zwolsche courant van 28 november 1930. Zij heet dan Hendrikje Kerperien, ook wel genaamd Posthoorn. Vermoedelijk heeft ze hiermee de afstand tussen haar vader Johannes Hermannes Kerperien en haar bevestigd en wenste ze de naam Kerperien niet meer te dragen.

Hendrikje Kerperien ho Posthoorn Prov Overijsselsche en Zwolsche courant 28 11 1930

Hendrikje overlijdt in 1964, op 24 juni.

grafsteen Hendrikje Kerperien alias Posthoorn


Dank aan Yinnar.nl voor de hulp na het vastlopen van het onderzoek

Bronnen:
http://www.wiewaswie.nl
http://www.zoekakten.nl
http://www.drenlias.nl
http://www.bonmama.nl
http://www.delpher.nl
http://www.genealogieonline.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.