Verweven families Hoen, Groenewold en Smit

Freerk Jans Hoen en Marchien Albers Hidding

Freerk was de jongste uit een gezin van 6 kinderen, allen geboren in Kalkwijk. Freerk zag het levenslicht in 1800, zijn latere vrouw Marchien Hidding(h) in 1806. Na de inzegening van hun huwelijk op 10 oktober 1829 werden ze al snel verblijdt met hun 1e dochter: Annigje werd geboren op 23 oktober 1829. Na haar volgden nog 4 zoons en 4 dochters, die alle 9 de volwassen leeftijd hebben bereikt.

Hoen – Groenewold

Het bijzondere aan dit gezin is dat Albert, Jan en Jantje trouwden met een telg uit het gezin van Klaas Rienkes Groenewold en Jacoba Wijn.

Zoon Albert Hoen trouwde Hilligchien Groenewold, de oudste dochter, op 5 juni 1856 in Hoogezand. Jan Hoen vond zijn liefde in Berendina Groenewold, de jongste, die op 8 mei 1862 zijn vrouw werd. Zij overleed in 1874, waarna Jan hertrouwde met haar nicht: Harmke Groenewold, dochter van Roelf Rienkes Groenewold en Hinderkien Remts Schreuder. Jantje Hoen gaf haar ja-woord aan Rienke Groenewold op dezelfde dag als haar broer Jan en wel op 8 mei 1862. Dat zal een bekijks gegeven hebben in Hoogezand!

Hoen – Smit

Renske en Frederika Hoen trouwden respectievelijk met Jan en Jan Edskes Smit, zonen van Reint Hoving Smit en Alberdina Edskes Smit in 1858 en 1864.

20170526_142045

IJzeren puntgraven

Vader Freerk Hoen overleed op hoge leeftijd: hij was, op 8 dagen na, 91 jaar. Zijn vrouw is hem 5,5 jaar eerder voorgegaan. De graven zijn bijzonder, hoewel er in Hoogezand meerdere van te vinden zijn.

Ze dateren van rond 1850 tot 1944. Alle zerken zijn hetzelfde vormgegeven: een rechthoekige opstaande plaat met daarop een eierlijst en driehoekige top. In het bovendeel zijn twee gevouwen handen afgebeeld, met een opschrift ‘tot wederziens’. Deze zerken komen meer in de provincie voor en zijn vrijwel alle afkomstig van ijzergieterij Ten Oever en Koning in Martenshoek.

20170526_142119

Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
https://www.hoogezand-sappemeer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.