Hofstede, van Gennep

Hofstede, van Gennep

Tjamsweer

Op de begraafplaats in Tjamsweer, bezocht op een druilerige dag, zag ik de grafsteen van Jan Jacobus (op zijn grafsteen staat Jakobus) Hofstede, een jongeman, overleden in de bloei van zijn leven. Waarom overleed hij zo vroeg? Wie was hij?

Jan Jacobus is de zoon van Geert Kornelis en Roelfien Jans Hofstede-van Gennep. Daar begint het verhaal.

Geert en Roelfien Hofstede

Geert komt ter wereld in Loppersum op 17 april 1834, Roelfien ziet het levenslicht op 31 oktober 1838 in Hellum.

 

Loppersum
Loppersum

 

Op 16 december 1853 wint Geert een “horologiekoord met goud bewerkt en een sierlijk zilveren sigaarpijpje” door de snelste schaatster te zijn van de tien deelnemers tijdens een hardrijderij in Garrelsweer.

 

Hellum

Landbouwer Geert K. Hofstede heeft in 1857 een varken van gekruist ras, dat 20 jongen ter wereld heeft gebracht, alle welvarend. Hij woont dan in Hellum, de geboorteplaats van zijn echtgenote. Geert is landbouwer (1856-1862 en 1872-1873), pel- en korenmolenaar (1863-1865) en kassier (1876-1880).

Na hun huwelijk in het gemeentehuis van Slochteren op 5 april 1856, als Geert bijna 22 is en Roelfien nog maar 17 jaar, wordt het gezin groter: 10 kinderen worden geboren, 8 meisjes en 2 jongens. Zoals in die tijd vaker gebeurde, overleden enkele kinderen op jonge leeftijd, wat veel verdriet in het gezin zal hebben gegeven.
De jongste zoon Kornelis Roelf overlijdt na 7 maanden. Van de meisjes overlijden er 3 jong: Klazina op 1-jarige leeftijd, Roelina Geertruida als ze 8 maanden oud is en de jongste, Swaantine Tietsia, mag niet ouder dan 7 weken worden.

Bij kinderen speelde vroeger vaak vernoeming een rol, als een kindje overleed kreeg de volgende van hetzelfde geslacht vaak dezelfde naam. Kornelia, Jan Jacobus, Aaltje, Jacobina, Klazina en Roelina Geertruida bereiken de volwassen leeftijd.

Vanaf 1888 verlaten de dochters definitief het nest door een huwelijk, allen gesloten in Appingedam:
Kornelia trouwt Berend Westerdijk in 1888
Aaltje trouwt Willem Aeilt Bosma in 1891
Jacobina trouwt Menno van der Berg in 1896
Roelina Geertruida trouwt Heinrich Carl Julius Jaeger in 1902 (volgt binnenkort meer)

Jan Jacobus en Klazina leven hun leven zonder echtgeno(o)t(e).

 

nl334888
Molens van Tjamsweer

 

Jan Jacobus

Vrijdag 16 februari 1894 vertrekt Jan Jacobus vanuit het ouderlijk huis in Laskwerd naar een stuk land aan de Woldweg. Hij gaat, vanwege de hoge waterstand, bij een van de watermolens werken.  Als hij de schapen wil wegjagen, die vlakbij de molen lopen, krijgt hij een geweldige slag van één van de wieken. Hij beland in de sloot. In de krant staat “dat men het ongehuwde jongmensch met gespleten hersens daar eenige oogenblikken later vond.” Het moet een gruwelijke aanblik zijn geweest. Nieuwsblad van het Noorden: “Men kan zich den toestand der ouders voorstellen, die slechts een korte tijds te voren hun zoon landwaarts zagen gaan.” Jan Jacobus wordt begraven op het kerkhof naast de kerkhof van Tjamsweer.

 

nl277176
Ned. Herv. Kerk en pastorie Tjamsweer

 

Het leven gaat door

Ondanks het verdriet gaat het leven door, hoe moeilijk dat ook voor de ouders geweest zal zijn.
In 1896 heeft Geert twee vaarzen, de een geboren in het voorjaar van 1893, den andere in 1894, die elk twee kalveren hebben geworpen. De moeders, 3 dochters en 1 jongen zijn volmaakt gezond, zo valt te lezen in het Nieuwsblad van het Noorden op 2 april 1896.

Als Geert 65 jaar is, verkoopt hij vanuit Tjamsweer een 2-jarige zwarte Moorkop-merrie, die geschikt is voor rijtuig of fokpaard.

Dan gaat hij het rustiger aan doen blijkbaar. Op 2 maart 1903 is de publieke verkoop in Hotel Smit in de Wijkstraat in Appingedam op verzoek van G.K. Hofstede te Tjamsweer. De boerderij “Groot Laskwerd”, bestaande uit een huis, schuur met erf en tuin, gelegen aan de Woldweg bij Appingedam. Ook 40 hectare bouwland en 10 hectare “oud groenland” worden te koop aangeboden.

Groot Laskwerd
Groot Laskwerd

Ze wonen (direct?) daarna in een huis van de Ned. Herv. Gemeente van Tjamsweer. Naast de woning beschikken ze over een schuur met daarin stalling, een erf en een appelhof, totale grootte 26,90 are.

Geert overlijdt op 5 januari 1917, 82 jaar oud. Op 31 januari 1919, ruim twee jaar later, overlijdt Roelfien, op 80-jarige leeftijd.

Inkijkje in de inboedel

Drie maanden na het afscheid van Geert wordt een groot deel van de inboedel verkocht:

 • een zwart mahonie tafel
 • 9 dito stoelen met groen zijden zittingen
 • andere tafels en stoelen
 • een eikenhouten kabinet
 • een eikenhouten lessenaar
 • een orgel
 • een kookkachel
 • een kamerkachel
 • vloerkleden en karpetten
 • spiegels
 • schilderijen
 • 6 mahonie stoven
 • tinnen koffiepotten
 • koper-, blik-,, tin-, porcelein-, kristal-, glas- en aardewerk
 • tuin- en timmergereedschap
 • een drachtige geit met een partij hooi en mest

 

20170812_135256
Ned. Herv. Kerk in Tjamsweer 2017

 


Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
http://www.alledrenthen.nl
http://www.delpher.nl
http://www.plaatsengids.nl
http://www.postcardsfrom.nl
http://www.bedumer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.