Ter Wal – Willems

Het verhaal van Albert ter Wal en Margje Willems

Afgelopen zondag liep ik over de begraafplaats van Dwingeloo en zag het graf van Albert ter Wal. Een man, overleden in de bloei van zijn leven. Op de grafsteen staat vermeld:”Overl. door een noodlottig ongeval aan de boterfabriek alhier 10 mei 1924.”

Albert ter Wal

Op 9 mei 1884 ziet Albert ter Wal het levenslicht in Ruinen als oudste zoon van Jan en Jentien ter Wal-Kissien. Op 24 maart 1910 trouwt hij met Margje Willems, een 20-jarige dienstbode uit Oosteinde. Ruim 5 maanden later werd Jan geboren, gevolgd door Willem, Hendrik, Jantina en Annigje (overlijdt als ze 1 jaar is). Als melkrijder verdient Albert de kost voor zijn gezin. Ze wonen in Lhee.

Ongeval

Vrijdagmorgen 9 mei 1924 gaat Albert, zoals gewoonlijk, naar de boterfabriek. Op dat moment werd een nieuwe grotere bak in gebruik genomen, waaruit de ondermelk (melk waar botervet zo goed als mogelijk uit verwijderd is) wordt getapt. Op een gegeven ogenblik bleek de ijzeren stander, waarop de bak rustte, de last niet meer te kunnen dragen en boog deze door, met het gevolg dat de bak gedeeltelijk omsloeg en de inhoud, een paar duizend liter, met het oog op een geval van tongblaar (h.o. mond- en klauwzeer), zeer sterk verhitte melk, wegstroomde. Albert, die juist voor de aftapkraan stond, kwam, bij zijn poging om zich in veiligheid te stellen, te vallen en kreeg vreselijke brandwonden aan bene, voeten, armen en handen.
Heel toevallig was dokter Van Eldik uit Diever in de buurt van de fabriek en begon deze direct met de behandeling van de gewonden. Albert werd in de directeurswoning verpleegd, zijn toestand liet geen vervoer toe naar het ziekenhuis. Zaterdagmorgen om zes uur is hij overleden.

Albert stond bekend als een arbeidzame man en stond heel goed bekend, zo is te lezen in de Provinciale Drentsche en Asser courant. Men heeft enorm te doen met de vrouw en vier kinderen, die hun man en vader moeten missen.

Melkrijder J. Bisschop uit Leggeloo liep brandwonden op aan de voeten, net als de melkmeter J. Brink uit Dwingeloo. Zij werden naar hun eigen woningen gebracht.

zuivelfabriek

Margje Willems

In het voorjaar van 1926 solliciteerde Margje (naast nog één andere sollicitant) naar de functie van schoolschoonmaker, om de kost te winnen. Zij werd met algemene stemmen benoemd.

In april 1933 haalt ze nogmaals de Provinciale Drentsche en Asser courant.
“Of het ook gezond wonen is in Dwingeloo! Hier ziet men de 97-jarige Wed. H.Z. Boers met haar dochter Wed. G. Doorten, 67 jaar, haar kleindochter Wed. G. ter Wal, 38 jaar en haar achterkleindochter Jantina ter Wal, 10 jaar. Allen wonende te Lhee, gemeente Dwingeloo.”
De oudste, Wed. H.Z. Boers, overlijdt een kleine twee maanden later, op 30 mei 1933.

19330406 Provinciale Drentsche en Asser courant - Gezond wonen in Dwingeloo


Bronnen:
http://www.alledrenten.nl
http://www.delpher.nl
http://www.postcardsfrom.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.