Ernst Metzger

Ernst Metzger, ballonvaarder

Op het kerkhof van Spijk in Groningen staat een bijzonder graf: Ernst Metzger, ballonvaarder uit München. Hoe komt een Zuid-Duitser verzeild op ’n Groningse begraafplaats?

Gevonden

In “Het nieuws van den dag” van 6 juni 1911 is het volgende te lezen: Op de kwelders te Bierum (Gr.) is het lijk gevonden van een als heer gekleed persoon, in een dikke wollen, nauwsluitende jas en bruine schoenen met bruine broekmanchetten (een “sportcostuum”). De ontdekker was G. Vos, die op garnalen viste. Op het lijk, dat op de naakte slikken lag, werd een gouden horloge, een dolkmes met zilver gemonteerd, een vulpenhouder, een elektrische lantaarn voor ’t aansteken van sigaren en 158 Mark – 150 Mark aan bankpapier – gevonden. Onder de papieren vond men ook een contract, gesloten door Ernst Metzger met een fabrikant van gummi-artikelen in München. De heer Vos deed aangifte bij de burgemeester-strandvonder van de gemeente. Voorlopig is het lijk opgeborgen in de schuur van den heer Dijkhuizen te Spijk.

Identificatie

Tien dagen later vermeld het Nieuwsblad van het Noorden dat: het te Bierum gevonden lijk gebleken is te zijn den 28-jarigen Ernst Metzger, volgens de papieren uit München afkomstig.

Uitsluitsel

Op de 20e juni komt de definitieve toedracht naar boven. Wat was er gebeurd?

Ernst Metzger, katholiek, ongehuwd, koopman en apotheker, is het slachtoffer geworden van een ongelukkig afgelopen luchtvaart. Op 3 december 1910 rond 16.00 uur is in Gersthofen bij Augsburg (Beieren) de aan de Duitse Touring-club behorende ballon met 3 heren opgestegen: directeur Hermann Distler, Ernst Metzger en kapitein Jördens. De luchtschippers waren van mening dat in de hogere luchtlagen noordoostenwind heerste, zodat ze naar het zuidwesten zouden drijven, richting Zwitserland, waar zij na een korte reis zouden landen.

Na het opstijgen raakte de ballon in een zuidelijk/zuidoostelijke luchtstroom. In storm en mist werd het luchtschip naar het noorden -noordoosten gedreven. Op zondagmorgen 4 december 1910, ’s morgens om 8.00 uur zagen ze de zee, die zij voor de Noordzee hielden, onder zich. Daarbij daalde de ballon bijna tot de zee oppervlakte en gingen er “stortzeeën” over. Door de hoge zee was Ernst plotseling uit de mand verdwenen. Naar alle waarschijnlijkheid is hij door een golf meegevoerd en verdronken.

Nu er nog maar 2 personen in het schuitje waren, ging de ballon weer omhoog. ’s Avonds tegen 21.30 uur kon de ballon, na een tocht van 1.600 km in 29,5 uur, landen bij een villa in Berkstone bij Kirkwall op het Schotse eiland Pomona. Distler en Jördens zijn teruggekeerd naar München.

Controle

Ter vergelijking zijn kenmerken vergeleken, opgegeven door zijn vader. Metzger was 1.60 m lang, had een krachtige lichaamsbouw, gladgeschoren gelaat, littekens in de linkerwang en schedel als gevolg van een duel in de studententijd. Verder vermoedt de vader dat zijn zoon enkele honderden Mark baar geld bij zich moet hebben. Het lijk komt met de persoonsbeschrijving overeen.

Tot slot

De vader verzoekt de op het lijk gevonden zaken na aftrek van de door berging en begraving veroorzaakte kosten toe te zenden aan zijn persoonlijk adres.


Dank aan de heer E. Stubbe voor deze bijzondere vondst.


Bronnen:

http://www.delpher.nl

3 gedachten over “Ernst Metzger

  1. ben bij het graf geweest in spijk en heb gelijk op internet lopen zoeken op de naam en kwam hier terecht en heel mooi en bijzonder verhaal en vindt het geweldig dat u de moeite nam om dit te plaatsen over Ernst Metzger de ballonvaarder uit munchen mijn dank er voor

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.