Voor WWII
Derk werd in 1917 als zoon van Hindrik en Zwaantje Cornelia Oosterheert – Prummel.
Hindrik (26) en Zwaantje (28) trouwden op 2 juli 1910 in Veendam. Hindrik verdiende de kost als pianostemmer, later als pianohandelaar en koopman.
Ze kregen de volgende kinderen:
Theo Johan, geboren 21 december 1915 in Groningen
Derk, geboren 13 april 1917 in Groningen
Hindrik en Zwaantje scheidden op 18 februari 1925.
Theo (bouwkundig opzichter) trouwt Marijke Schilderop op 18 december 1942 in Groningen. Theo overlijdt op 31 januari 1967 in Groningen, waar hij werkte als architect.
Derk (verkoper) stapt in het huwelijksbootje met Margaretha Hermina de Jonge op 26 mei 1944 in Groningen.
Moeder Zwaantje Cornelia overlijdt op 4 april 1963 in Groningen.
Derk Oosterheert
Hij werkte als chef van de maatafdeling bij Peek & Cloppenburg. Samen met zijn vrouw woonde hij in de Bankastraat op nummer 10a.

Daarnaast was Derk in de oorlog lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (L.O.). Deze organisatie is eind 1942 opgericht door Tante Riek (mevrouw Kuipers-Rietberg) en Ds Slomp. Veel verzetsgroepen hebben zich aangesloten bij de L.O.
Dat zijn ondergronds werk gevaarlijk was, zal hij ongetwijfeld geweten hebben. Hij werd opgepakt op 13 juni 1944 en een maand later zat hij in Kamp Amersfoort, dat lag aan de zuidrand van Amersfoort (vlakbij Leusden). In eerste instantie was het een kazerne, maar in 1941 werd het een transitkamp (Durchgangslager) voor doorsturen van gevangenen naar Duitsland.
Derk werd begin oktober 1944 naar Meppen, Duitsland, overgebracht. Uiteindelijk kwam hij terecht in concentratiekamp Bergen-Belsen, waar hij stierf op 9 februari 1945.
Concentratiekamp Bergen-Belsen
Bergen-Belsen was een concentratiekamp in de buurt van Hannover, Duitsland. In eerste instantie was het een kazerne met oefenterrein (vanaf 1935), sinds juni 1940 werd het oefenterrein gebruikt als krijgsgevangenkamp. Vele Russen, Polen, Belgen en Fransen, verzetsstrijders en Joden uit heel Europa hebben hier gezeten, veelal overleden aan dysenterie en vlektyfus, veroorzaakt door de erbarmelijke omstandigheden (open lucht, geen sanitaire voorzieningen, zelfgemaakte tenten en kuilen in de grond).
Sinds 1943 is het kamp overgenomen door de S.S. (paramilitaire organisatie van de Nazi’s en werd het een concentratiekamp. Tot de bevrijding in 1945 zaten er voornamelijk krijgsgevangenen en Joden. Velen stierven door ziekte, ondervoeding en uitputting. In de laatste maanden van de oorlog, van januari tot april 1945 stierven circa 35.000 mensen in het kamp. In totaal zijn in dit kamp meer dan 70.000 mensen omgekomen.
Het kamp werd na de oorlog platgebrand i.v.m. het hoge risico op besmetting met tyfus en de vele aanwezige luizen.
Opdat wij nooit vergeten…
Bronnen:
– http://www.allegroningers.nl
– http://www.verzetsmuseum.org
– http://www.geni.com
– http://www.wikipedia.org