Eppenhuizen

Kerkje van Eppenhuizen

Afgelopen zaterdag, een druilerige dag, waren we een eindje rijden. Zoekend naar de juiste richting zag ik een bordje “Eppenhuizen”. Benieuwd naar dit dorp, waar ik nog niet eerder geweest was, die richting gekozen. In de verte zagen we al een kerktoren opdoemen.

Na het parkeren van de auto en een kleine wandeling stonden we voor de kerk: mooie verschijning met diverse graven erom heen.

kerkje Eppenhuizen ver
Kerkje van Eppenhuizen

Uiteraard heb ik een wandeling gemaakt en vele grafstenen op de gevoelige plaat vastgelegd. Na het rondje om de kerk was de bedoeling terug te lopen naar de auto, toen er een man op leeftijd met een jonge knaap verschenen. De oudste vroeg of we het kerkje wilden bewonderen. “Nou, graag!”, was het antwoord. Een persoonlijke rondleiding van de heer Forma was het gevolg. Het was genieten. Het kerkje is in gebruik als fotostudio, het achterste deel was met spullen uit diverse kerken gevuld om het gevoel van de oude kerk te krijgen: banken, doopvont, traporgel, etc.

omschrijving

interieur
Interieur kerkje van Eppenhuizen

De heer Forma vertelde dat zijn ouders, groot- en overgrootouders in Eppenhuizen gewoond hadden. Hij kon dan ook vertellen over de kerk en het dorp.

Direct achter de voordeur van de kerk lag een grafsteen:

Grafsteen Albertus Tammens

Na een afsluitend bezoekje aan het baarhuisje, gerestaureerd in 2007, was het tijd om verder te gaan.

Albertus Tammens

Albertus was, blijkens de steen, pastor (dominee) van deze gemeente geweest. In het kerken-protocol van de Hervormde Gemeente van Eppenhuizen kwam ik wat over hem te weten.

installatie Albertus Tammens

26 maart 1659 beroepen voor de vacante pastorie van Eppenhuisen
17 mei 1659 is Albertus Tammens getoetst
29 juni 1659 is Albertus geconfirmeert als pastor van de kerk van Eppenhuisen

Eronder is vermeld dat hij op Pinksterzondag tussen 21.00 en 22.00 uur is overleden na 8 dagen ziek te zijn geweest. Hoewel korter heeft hij op zijn stervensdag nog een dienst geleidt.

Albertus en Elletjen

Op 23 februari 1661 gaan Albertus Tammens, predikant, en Elletjen Vincentz (van) Gramsbergen in ondertrouw in Groningen, om op 31 maart 1661 in Eppenhuizen te trouwen.

Er zijn geen kerkboeken van Eppenhuizen van deze periode (1659-1701), waarin doop- trouw- en begraafmeldingen worden genoteerd. Dat het echtpaar in ieder geval één dochter heeft gehad, blijkt uit een huwelijkscontract tussen Aeljen Tammes en Albertus Muntinge (predikant) op 26 mei 1692 in Groningen. Albertus Tammens en Elletjen van Gramsbergen worden als ouders genoemd. Ook een broer van Elletjen, Gerardus van Gramsbergen, oom van de bruid, wordt genoemd.

overlijden Elletien
Elletjen Vincents Gramsbergen begraafinschrijving

Albertus moet op 19 september 1699 afscheid nemen van zijn geliefde, Elletjen wordt dan begraven op het kerkhof van Eppenhuizen.

begraafinschrijving Albertus Tammens
Albertus Tammens begraafinschrijving

Nog geen twee jaar later is ook aan zijn leven een einde gekomen.


Veel dank is verschuldigd aan de heer Heero H. Forma, voorzitter van Stichting De Epperhuizer Kerk

Bronnen:
http://www.allegroningers.nl
http://www.epperhuizerkerk.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.